Pozovite nas: +381 37 762 000 | +381 37 762 020 | +381 63 608 628

Adresa: Laćisled bb, 37232 Kruševac

MTD Servis

Obrada radilice motora

Radilica motora 
Oštećenje ili zaribavanje radilice može prouzrokovati:

  • Korišćenje neodgovarajućeg ulja koje je propisano za određeni tip motora
  • Nedovoljni nivo ulja u motoru
  • Neblagovremena zamena ulja i filtera za ulje
  • Istrošena uljna pumpa
  • Začepljenost kanala za podmazivanje na radiliciradilica motora

Kolenasto vratilo je najopterećeniji deo motora koji ima zadatak da pravolinijsko promenljivo kretanje klipa pretvori u obrtni moment. MTD Laćisled posebno posvećuje pažnju ovom delu motora zato što radi u jako teškim uslovima sa velikim mehaničkim i termičkim opterećenjem.

obrada_radilice_motora

Pre obrade kolenastog vratila svako prolazi kroz proces pripreme za obradu gde se uklanjaju sve mehaničke nečistoće. Kod kolenastih vratila kod kojih je to predviđeno vrši se zatvaranje kanala za dovod ulja u leteća ležišta.

Provera tačnosti je veoma bitna tako da se vrši nekoliko puta, na kraju same obrade od strane radnika koji je izvršio obradu, a zatim i na odeljenju za završnu kontrolu koje se nalazi u sastavu MTD Laćisled.

Takođe vršimo i navarivanje kolenastih vratila specijalnom mašinom za navarivanje u zaštitnom prahu čime je omogućeno povećanje prečnika rukavaca kolenastog vratila.

Na kolenstom vratilu mogu nastati naprsline koje se veoma uspešno mogu uočiti magneto-fluksom, tj. ispitivanjem materijala bez razaranja i oštećenja.

Tvrdoću rukavaca ispitujemo Šorovom metodom uređajem koji se zove skleroskop. Ovo ispitivanje se po svakom rukavcu mora ponoviti najmanje tri puta i sa promenjenim mestom ispitivanja. Tako da se kao merodavna vrednost uzima srednja vrednost izmerenih tvrdoća. Ovakva vrsta ispitivanja se uglavnom obavlja na kolenastim vratilima teretnih vozila zbog velikih opterećenja.

Scroll