Pozovite nas: +381 37 762 000 | +381 37 762 020 | +381 63 608 628

Adresa: Laćisled bb, 37232 Kruševac

MTD Servis

MTD Voda

Voda ima 16 vrsta minerala i posle 12 hemijskih analiza ne menja sastav i strukturu * „Polako kamen pretvara u pesak, a pesak u mulj, što bi naši stari rekli – „kruni ga” – ispričao domaćin čija je želja da se Laćisled afirmiše kao banjsko lečilište

Laćisled je lepo i pitomo selo u Župi aleksandrovačkoj, na desetak klometara od Aleksandrovca. Smešteno je na blagim padinama koje se, izmedu dva potoka, spuštaju u rečnu ravan. To je dosta staro naselje, ali su preci današnjih stanovnika počeli da se ovde naseljavaju tek negde sredinom 18.veka.

Voćnjaci i vinogradi, pašnjaci i njive, šume i utrine, okružuju selo sa svih strana. U novije vreme broj kuća pored glavnog puta raste, pa se tu pomera i sedište sela.

A baš „malo ispod“ porodične kuće Dobrivoja Tomića, već osam godina u funkciji je česma sa vodom za koju kažu da ima lekovita svojstva. Voda, naime, ima 16 vrsta minerala i posle 12 hemijskih analiza, ne menja svoj sastav i strukturu. Studiju o lekovitosti vode radi poznati banolog Toma Jovanović.

I upravo zahvaljujuci ovoj vodi, Dobrivoje se rešio problema sa gastritisom i kiselinom koji su ga godinama mučili. Pročulo se to medju komšijama i prijateljima, a zatim i znatno šire. Po vodu u Laćisled počeli su da stižu iz Kraljeva, Prokuplja, Negotina, Niša, Beograda, ali i Skoplja, Tetova, Sarajeva, Zadra. Nedavno je jedan Francuz natočio 300 litara vode i – pravac Pariz.

– Voda je dobra za one pred dijalizom, a ako su na njoj pijenjem vode poboljšavaju mokrenje. Jednom čoveku lekari su izvadili bubreg, drugi bubreg radi sa 20 posto. Trebalo da ide na dijalizu, ali, pio je ovu vodu tri meseca i drugi bubreg skoro nov, na čuđenje lekara. Takođe, jedan prijatelj je odneo bolesniku pred dijalizu vodu, ovaj je pio 7-8 dana i za to vreme smanjio je nivo kreatinina sa 680 na 360. Lekari u čudu, ne mogu da poveruju! Prijatelj iz Skoplja je imao šecer 23-24 i doneli mu vodu u bolnicu. Posle nekoliko dana izašao je iz bolnice i vodu nastavio da pije kuci – prica Dobrivoje. – Ljudi misle da sa 30 litara vode mogu da reše sve, ili piju naglo i do 5 litara vode dnevno. Tada voda zna da brzo razbije kamen u komadice i obično dođe do komplikacija. Deca u razvoju do 7 godina mogu da piju do jedan litar dnevno, a stariji u neograničenim količinama, ali postepeno. I strogo disciplinovano, 2 decilitra, sat vremena pre jela, bez drugih tečnosti, jer se onda polako kamen pretvara u pesak, a iz peska u mulj, što bi naši stari rekli – „kruni ga”.

Parcela i česma sa lekovitom vodom su u privatnom vlasništvu porodice Tomić. Točenje vode je, medjutim, oduvek bilo besplatno, jer, kako kaže Dobrivoje, važno je da se pomogne bolesnima. A želja mu je i da se Laćisled afirmiše kao banjsko lečilište, pa da to bude razlog više da mladi ostanu i razviju selo kao mali zdravstveni i turistički centar ovog i inače živopisnog kraja.

Scroll